Bishops Arms 2015-04-26

26.04.2015 20:59

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Philipp

Placering: 1

Vinst för tredje veckan i rad på Bishops Arms! Prestationsmässigt var vi inte på topp, två onödiga missar drar ner betyget lite.

Hur många fruar hade Henrik VIII av England? Här valde vi mellan 6 och 8 fruar. Thomas hade fått denna fråga när han spelade Quizkampen och han var ganska säker på att det var 6 stycken. Av någon oförklarlig anledning valde vi ändå att svara 8 stycken fruar. Det här var en onödig miss och vi borde ha lyssnat på Thomas. Lite fakta om Henrik VIII:s fruar: primaryfacts.com/320/the-six-wives-of-king-henry-viii/

Efter första rundan låg vi i delad ledning tillsammans med Cunning Stunts på 9 poäng. Första temarundan var "Name the Year", man fick en världshändelse, en låt och en film som alla var från samma år. Det här är ett svårt tema, det är lätt att man hamnar något år fel i svaret. Vi tog 7 poäng och gick upp i ensam ledning med 16 poäng. Sista frågan i tredje rundan gav oss ordentliga problem:

I vilken delstat föddes Elvis Presley? Både jag och BG gillar Elvis och med våra kunskaper borde denna fråga inte vålla några problem. Dock har mina kunskaper "rostat" lite eftersom jag hade min elvisperiod för ca 20 år sen. Jag visste att han var född i Tupelo men i vilken delstat är det? Thomas föreslog Tennessee, det är ju där Memphis ligger men jag hade ett minne av att han inte var född i Tennessee. Mitt förslag var Missouri men när jag såg att BG skrev ner Mississippi så ändrade jag mig ganska snabbt. Hade vi missat den frågan hade jag blivit knäckt och lagt mig i fosterställning.

Inför sista rundan ledde vi med 2½ poäng före tre andra lag och sista temarundan var geografi. Det kändes väldigt tryggt med en sådan stor ledning och ett geografitema men många av frågorna var svåra och vinsten kändes inte helt säker.

Vilket land har fått sitt namn efter de portugiska orden för lejon och berg? Vi trodde helt riktigt att det handlade om ett afrikanskt land, på grund av ordet "lejon" men sen valde vi fel strategi. Vi stirrade oss blinda på de länder som har varit portugisiska kolonier, och jag visste att Angola, Mozambique och Guinea-Bissau har portugisiska som officiellt språk. Av dessa tre tyckte vi att Mozambique var det troligaste alternativet. Ibland är det enkelt när man vet svaret, naturligtvis är det Sierra Leone. Det är jobbigt när man hamnar fel i tankebanorna, man ger inte sig själv chansen att hitta det rätta svaret. En lista över hur de afrikanska länderna har fått sina namn: www.ipoaa.com/african_country_name_origin.htm

Slutställningen: Black Perry 30.5 p, Zingo 29 p, Cunning Stunts 26 p

Veckans lättaste: I vilken stad finns Anne Franks hus? Amsterdam
Veckans svåraste: Hur många bokstäver finns det i det hawaiiska alfabetet? 13