Bishops Arms 2015-04-05

05.04.2015 20:39

Black Perry: Martin, BG, Martin N och Mattias

Placering: 5

Eftersom det var påskhelg så var det färre lag än vanligt som kom till start. Vi placerade oss precis i mitten av resultatlistan med 21½ poäng. Det var många svåra frågor idag vilket förklarar vår magra poängskörd.

Vad heter den romerska motsvarigheten till den grekiska guden Zeus? BG anslöt när tredje rundan skulle börja och på denna fråga hade vi behövt hans kunskaper. Det är sällan han missar frågor som handlar om grekiska och romerska gudar. Till en början hade vi jättesvårt att komma på några romerska gudar överhuvudtaget. Jag kom på att Mars är en romersk gud och var väldigt nöjd med det svaret. Tyvärr hade jag valt fel "planetgud", Jupiter heter den romerska motsvarigheten till Zeus. Jag tycker det är en djungel med alla dessa gudar så därför har jag sammanställt en liten "gudlista". Den romerska motsvarigheten finns inom parantes.

Zeus (Jupiter) gudarnas konung och himmelens härskare
Ares (Mars) krigets gud
Hades (Pluto) dödens gud
Poseiden (Neptunus) havets gud
Afrodite (Venus) kärlekens gudinna
Eros (Amor) kärlekens gud

Första rundan gav oss 5 poäng, 3 poäng efter ledarlaget. Första temarundan handlade om djur.

Hur har jesusödlan fått sitt namn? Det här är en jättebra quizfråga! Även om man inte vet svaret så har man en god möjlighet att lista ut det rätta svaret om man tänker rätt. Martin N. föreslog att ödlan fick sitt på grund av att den har ett kors någonstans på sin kropp. Det förslaget kändes inte rätt för mig och vi fortsatte att fundera. Ungefär samtidigt kom jag och Martin N. på ett bättre förslag: den har fått sitt namn eftersom den kan gå eller springa på vattnet, precis som Jesus. I detta videoklipp kan man se hur det går till: www.youtube.com/watch?v=45yabrnryXk

Det blev 5 poäng i den andra omgången och var vi 4 poäng efter ledarlaget. Tredje rundan:

Vilken japansk stad drabbades 1995 av en fruktansvärd jordbävning? Jag hade ett minne av denna stad har ett fotbollslag som Stuart Baxter har tränat. Han har i intervjuer berättat hur det var att bo och jobba i en stad som har förstörts av en sådan enorm naturkatastrof. Lyckas vi finna rätt klubb så har vi också rätt stad. Mitt förslag var Yokohama som tyvärr inte var rätt. Staden vi letade efter var Kobe, och mycket riktigt hade Stuart Baxter varit tränare där. Första gången var mellan 1995-1997 och sen gjorde han en kort sejour 2006 innan han blev värvad till Helsingborgs IF.

Tredje rundan gav oss 7½ poäng och vi hade ingen chans på någon topplacering. Sista temarundan var ett bildquiz, det gällde att känna igen kändisar men för att göra det extra svårt var det gamla bilder på kändisarna när de var unga. Det blev bara 4 poäng för oss och vi kan konstatera att denna typ av bildquiz inte passar oss alls.

Veckans lättaste: Vilken folkgrupp förknippas med separatiströrelsen ETA? Basker
Veckans svåraste: Vilken känd skådespelare har en son som heter Kal-El? Nicolas Cage