Bishops Arms 2015-03-22

22.03.2015 20:35

Black Dolce: Martin, Eric, Björn, Bo och Zdravko

Placering: 3

Precis som förra veckan bildade jag och Eric lag tillsammans med lag Dolce. Matchen mot Fred Perry blev jämn och båda lagen slutade på en delad tredjeplats.

Första rundan hade vi 8 säkra och två gissningar. Tyvärr gick inte någon av gissningarna in och vi hade efter första rundan sex lag framför oss i resultatlistan. Första temarundan var historia och religion, ett tema som alla fem gillade. Vi tog maximala 10 poäng och avancerade till en delad fjärdeplats. Många av frågorna var ganska svåra men mina lagkamrater fixade svaren utan några större problem. På denna fråga kunde jag bidra med min kunskap:

I vilken stad föddes Christopher Columbus? Upptäcksresande intresserar mig och jag visste att han kom från staden Genua i Italien. Några intressanta fakta om honom: www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-christopher-columbus

  • Han satte aldrig sin fot på det nordamerikanska fastlandet
  • Nina och Pinta var inte de riktiga namnen på skeppen
  • Han gjorde sammanlagt fyra resor till den nya världen

Tredje rundan var svår och vi tog bara 5 poäng. På två av frågorna var vi helt borta och på tre av frågorna var vi nära svaret men valde fel alternativ när vi gissade.

I vilket nutida land föddes Moder Teresa? Vi hade flera alternativ som vi hoppade mellan, samtliga låg i balkanområdet. Frågeställningen gav oss en liten ledtråd, ordet "nutida" antyder att landet idag inte har samma namn som när Moder Teresa föddes. Efter en lång diskussion valde vi till slut Slovenien som tyvärr inte var rätt. Hennes familj hade kosovo-albanska rötter men hon föddes 1910 i Makedonien (i dåvarande osmanska riket) och dog 1997 i Calcutta. 1979 fick hon Nobels fredspris för sina insatser för de fattiga i Indien.

Sista rundan var en bildquiz med filmtema. Från vilken film är denna bild hämtad?

Det är första gången jag är med i samma lag som Zdravko och han imponerade på mig. Det var han som föreslog att vi skulle gissa på "A Place in the Sun" (svensk titel: En plats i solen). Filmen är från 1951 och vann sammanlagt sex Oscars.

Vi fick 31 poäng och slutade på en delad tredjeplats med Fred Perry och ett annat lag. De två bästa lagen för kvällen hade 34 poäng och fick skiljas åt via en utslagsfråga. Känslan är att konkurrensen har under 2015 blivit tuffare, det är fler lag som är med och krigar om topplaceringarna. En dålig runda och man är körd. 5 poäng i tredje rundan för oss gjorde att vinstchansen rök all världens väg.

Dagens lättaste: Vilka två inriktningar inom islam har flest anhängare? Sunni och shia
Dagens svåraste: Croissanten är ett franskt bakverk men från vilket land kom den ursprungligen från? Österrike