Bishops Arms 2015-03-15

15.03.2015 20:41

Black Dolce: Martin, Eric, Anna, Björn och Bo

Placering: 3

Eftersom vi var sex stycken så blev vi tvungna att dela upp oss i två lag. Black Knight som består av mig och Eric mot Fred Perry som består av Thomas, Philipp, Martin N och Mattias. En kvart innan tävlingen skulle börja fick jag ett erbjudande om att joina lag Dolce & Grabbarna eftersom de bara var tre stycken i laget. Sagt och gjort, jag och Eric anslöt till dem och vårt lagnamn blev Black Dolce.

I vilket europeiskt land finns floden Rubicon? Det första landet som dök upp i mitt huvud var Italien. Jag var inte helt säker men laget var nöjd med mitt förslag och det blev vårt svar. När Julius Caesar korsade floden år 49 f.Kr. yttrade han vid detta tillfälle de berömda orden, "alea iacta est" som betyder "tärningen är kastad".

Vi tog 8 poäng och låg på en delad andraplats, en poäng efter ledarlaget. Första temarundan var vetenskap och natur, ett hyfsat ämne för oss, speciellt om det kommer många vetenskapsfrågor. Vi tog 7 poäng och delade andraplatsen med två andra lag. Ledarlaget gjorde ett ryck och hade sammanlagt 18 poäng.

Tredje rundan blev en fullträff för oss, 10 poäng och delad ledning med ett annat lag. Sista temarundan var brott och straff, ett tema som innehöll många intressanta och svåra frågor.

Vilken känd person har en bror som heter Mycroft? Vi hade absolut ingen aning, vi visste inte ens om det var en fiktiv eller verklig person. Ett förslag som vi hade var Lara Croft men till slut bestämde vi oss för Sherlock Holmes. Ibland har man supertur, detta var en ren gissning och med tanke på hur många möjliga alternativ det fanns för oss att välja på, så var chansen ytterst liten att träffa rätt. Detta var en riktigt långskott som gick hem.

Vad hette brottslingen som hjälpte polisen att fånga mördaren som kallades för Green River Killer? Jag var ganska säker på att det var Hannibal Lector i filmen "När lammen tystnar". Han hjälpte polisen att fånga seriemördaren Buffalo Bill och kanske var det så att Buffalo Bill också gick under namnet Green River Killer i filmen. Det rätta svaret var seriemördaren Ted Bundy vars tillvägagångssätt influerade författaren Thomas Harris när han skrev "När lammen tystnar". I filmen lurade Buffalo Bill sina offer genom att låtsas vara skadad precis som Ted Bundy gjorde. Vi var alltså inte helt fel ute men vad hjälper det?
 
Vi slutade på tredje plats, bara en halv poäng bakom ettan och tvåan som fick skiljas åt via en utslagsfråga. Prestigematchen mot våra lagkamrater i Fred Perry vann vi med 2½ poäng. Just nu har Black Perry en stomme på sju spelare. Detta innebär att vi kommer att behöva dela upp oss fler gånger i kommande tävlingar. Antingen kommer jag och Eric bilda ett lag eller så ansluter vi till lag Dolce om de har plats för oss i laget. Samarbetet med dem fungerade mycket bra och det kan bli intressanta matcher mot Fred Perry.
 
Dagens lättaste: i vilken stad fanns världens största antika bibliotek? Alexandria
Dagens svåraste: Vilket var seriemördaren David Berkowitzs smeknamn i tidningarna innan han började kallas för Son of Sam? .44 Caliber Killer