Bishops Arms 2015-03-08

08.03.2015 20:59

Black Perry: Martin, Eric, BG, Martin N och Mattias

Placering: 3

Efter två veckors ökenvandring i mitten av resultatlistan var vi idag tillbaka där vi vill vara - toppstriden. Vår prestation var hyfsad och till skillnad från de senaste veckorna undvek vi att göra onödiga slarvfel.

Vilket nutida land kallade romarna för Lusitanien? Både jag och BG kände igen denna fråga sedan tidigare och vi båda skrev Portugal i våra anteckningsblock. Mitt svaga minne av denna fråga är den dök upp för ca 1½-2 år sen och att vi då inte hittade rätt svar. När vi då fick svaret så registrerade min hjärna det och svaret fanns tydligen kvar än idag. Efter att ha googlat lite i efterhand så visade det sig att även Spanien bör godkännas som svar, eftersom den spanska autonoma regionen Extramadura och en liten del av den spanska provinsen Salamanca också tillhörde Lusitanien. Jag hittar ingen bättre länk än Wikipedia, så den får duga: https://en.wikipedia.org/wiki/Lusitania
En bättre frågeformulering hade kanske varit: Vilka två nutida länder kallades för Lusitania av romarna och var en del av det romerska riket? Svar: Portugal och Spanien.

Rättelse: Ibland kommer jag inte ihåg exakt hur frågorna är formulerade och då kan det bli fel. Jag fick ett mail från James (domaren) där han förklarade att hans fråga om Lusitanien var rätt formulerad men när jag skrev om den i bloggen fick jag inte med alla detaljer i frågeställningen. Ungefär så här ska den rätta formuleringen vara: Vilket nutida land utgjorde den största delen av den provins som romarna kallade för Lusitanien?

Det är jättebra att ni som läser bloggen korrigerar mig när jag har fel. Hittar du något som inte stämmer, skicka ett mail till mig (Kontakt i huvudmenyn) så korrigerar jag det.

Första rundan gav oss 8 poäng och en delad tredjeplats, 1 poäng efter Cunning Stunts och Reparto MV Agusta. Första temarundan var konst och litteratur, ett tema som inte förekommer så ofta. Inget favoritämne för mig och jag fick lita på att mina lagkamrater fixade svaren. Det gick bra och vi tog 8 poäng, med lite tur hade vi kunnat få 10 poäng men vi gissade fel på två frågor. Inför tredje rundan var ställningen denna: Cunning Stunts 18 poäng, Reparto MV Agusta 17 poäng och Black Perry 16 poäng.

Vad för nånting i det japanska köket är unagi? Här fick vi gissa och Martin N började prata någonting om kampsport och det var svårt att hänga med i hans något komplicerade resonemang. På något underligt sätt kom han fram till att han ville ha ål som svar och det var ju helt rätt. Om man kollar på detta filmklipp från tv-serien Vänner, så kanske det där med kampsport inte var helt fel...

Vi tog 7 poäng och eftersom de två lagen i toppen gjorde detsamma, blev det inga omkastningar i toppstriden. Sista temarundan var sport och spel, en kategori som alla i laget gillade.

Vilket land har vunnit 3 av de 5 OS-gulden som har delats ut i baseball? USA var aldrig ett alternativ för mig, mest beroende på att jag trodde att James (domaren) inte hade ställt denna fråga om USA hade varit rätt svar. Svaret hade varit alldeles för trist och uppenbart. Jag visste att Kuba var framgångsrika i baseball och dessutom hade BG klottrat ner Kuba och Japan som möjliga alternativ. Jag ville absolut ha Kuba som svar och det var inga större problem att få med övriga i laget på detta.

Alla tre topplagen tog 8 poäng och Cunning Stunts vann på 33 poäng, tvåa blev Reparto MV Agusta med 32 poäng och vi blev trea med 31 poäng.

Dagens lättaste: Vad kan både vara en del av en sömnperiod och en amerikansk musikgrupp? REM
Dagens svåraste: I vilket land europeiskt land finns YMCAs högkvarter? Schweiz