Bishops Arms 2015-03-01

01.03.2015 22:54

Black Perry: Martin, BG, Martin N och Mattias

Placering: 7

En liten uppryckning jämfört med förra veckan men ändå långt ifrån toppstriden. Vårt lag är van vid att kriga om förstaplatsen och då är det frustrerande att för andra veckan i rad hamna någonstans i mitten av resultatlistan. Frågor som vi tyckte var svåra var lätta för våra motståndare. Vi har också haft många återbud och när vi dessutom slarvar bort några poäng då blir det svårt.

Martin N tog med sig sin son Mattias som fick debutera i vårt lag och med detta fick vi en bra åldersfördelning på laget.

Vilken person i bibeln mördade 25% av jordens befolkning? Det här var en riktigt lurig fråga och den hade varit som klippt och skuren för Eric som har bra religionskunskaper och är en mästare på att tänka utanför boxen. Tyvärr var han inte med idag och när ingen av oss i laget hade några bibelkunskaper värt namnet blev vår gissning "Gud", vi kom helt enkelt inte på nåt bättre. Det är lätt att man låter sig luras av hur frågan är utformad, man får intrycket av att en massa personer dog men så behöver det inte vara. De fyra första personerna som levde i Bibeln var Adam, Eva, Kain och Abel. När Kain mördar sin egen bror, Abel, då har han också mördat 25% av jordens befolkning. Rätt svar var alltså Kain.

Med bara 4 poäng efter första rundan var chansen till en topplacering i praktiken borta. Första temarundan var TV och Film och nu anslöt BG till laget.

Vem är Portia de Rossi gift med? Namnet lät bekant och ganska snabbt kom jag på att hon är gift med en lesbisk talkshowvärd från USA. Skvallerfrågor brukar inte vara min avdelning och jag blev lite förvånad att min hjärna hade koll på sånt. BG kom på namnet, Ellen DeGeneres och vi kunde inkassera en skön poäng. Det är alltid kul när laget tillsammans hjälps åt att hitta rätt svar.

Temarundan gav 6½ poäng och vi klättrade några placeringar. Denna fråga kom i tredje rundan:

Från vilket språk kommer ordet yoghurt? Jag och Mattias röstade på turkiska medan Martin N och BG trodde att den kom från ryska språket. 2-2 och dött lopp, vad gör man då? Det finns lite olika sätt att hantera den uppkomna situationen. Om laget känner att en av medlemarna har en större kunskap om ämnesområdet än övriga, då kan det vara en bra idé att låta denna person få bestämma svaret. Detta var inte aktuellt på denna fråga, eftersom ingen av oss hade några yoghurtkunskaper att skryta med. Vi fick väga olika argument mot varandra och till slut bestämde vi oss för att yoghurt kommer från det turkiska språket.

Vi skrapade ihop 6 poäng och geografi väntade i sista temarundan. Alla fyra i laget gillar geografi och här borde vi ta minst 9 poäng. Det blev bara 7½ - en klar missräkning. Min egen insats var jag inte nöjd med på denna runda. Vi missade bland annat en huvudstadsfråga, sådana missar gillar jag inte alls!

Dagens lättaste: Vilken grekisk bokstav kan också vara en del av en flod? Delta
Dagens svåraste: Vad betyder bokstäverna s och c i begreppet SCUBA Diving? Self Contained