Bishops Arms 2015-02-08

08.02.2015 23:17

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Philipp

Placering: 2

Denna vecka lämnade Martin N återbud och då blev vi lag Black Perry igen. Jag tycker det är lika kul oavsett om man är två eller fem personer i laget. Dock är vinstchansen större ju fler man är i laget.

Vad kallas den lista på aktiviteter som man vill göra innan man dör? Det var många i laget som kunde svaret, Bucket list. Det har gjort en mycket bra film på detta tema som heter just The Bucket List ("Nu eller aldrig" är den svenska filmtiteln). Efter att ha googlat lite så hittade jag denna sida med tips om man vill göra sin egen bucket list:
personalexcellence.co/blog/bucket-list/

Första rundan gav oss nio poäng och en delad ledning med tre andra lag. Temarundan var nu "in the news", frågor som handlar om veckans nyheter. Inte så ofta detta tema dyker upp men det borde passa vårt lag ganska bra. Vi tog 8 poäng och halkade därmed ner till en tredje plats, 1½ poäng efter Cunning Stunts. I tredje rundan kom följande fråga:

Hur många människor har gått på månen? A) 3    B) 8    C) 12
Jag har sett många dokumentärer om rymden och därför skulle det svida lite extra om vi svarade fel på denna fråga. Alternativ a) kan strykas direkt och valet stod mellan b) och c). Min första känsla var att var ett tvåsiffrigt antal och därför borde alternativ c) vara rätt. Jag visste att första månlandningen gjorde med Apollo 11 och jag var nästan säker på att den sista gjordes med Apollo 17. Eric påpekade att antalet astronauter på månfärderna alltid var tre stycken, två som gick på månen och den tredje var kvar i farkosten. Apollo 13 misslyckades med sitt uppdrag att nå månen och med dessa fakta kunde vi räkna ut att det borde vara sammanlagt 12 astronauter som har gått på månen (2+2+2+2+2+2=12). För den som vill läsa lite mer om de sex månfärderna: www.universetoday.com/55512/how-many-people-have-walked-on-the-moon/

Vi fick 8 poäng i tredje rundan och vi avancerade till en andraplats. Cunning Stunts ledning utökades till 2½ poäng och tävlingen var i praktiken avgjord. Vi fick inrikta oss på att behålla var silverplats. Sista temarundan var politik och historia - ett bra tema för oss.

Vad hette han som mördade Martin Luther King? Ibland kommer det frågor där man kan svaret men det ligger djupt begravet i hjärnan. Jag och BG började grubbla och till slut dök ett namn upp i mitt huvud - James Earl Ray. Jag var inte säker på att det var rätt namn men när BG hörde namnet blev han säker. Några andra kända mördare/terrorister som kan vara bra att känna till:

Lee Harvey Oswald - sköt presidenten John F. Kennedy (Oswald blev senare mördad av nattklubbsägaren Jack Ruby)
Sirhan B. Sirhan - sköt Robert F. Kennedy
Timothy McVeigh - även kallad Oklahomabombaren
Ted Kaczynski - även känd som Unabombaren
Ted Bundy - en amerikansk seriemördare som under 70-talet mördade minst 35 personer
Mark Chapman - John Lennons mördare
Gavrilo Princip - Sköt den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie von Chotek. Detta attentat brukar sägas vara den utlösande faktorn till att första världskriget bröt ut.

Med 9 poäng på sista rundan blev vi tvåa på sammanlagt 34 poäng. Cunning Stunts imponerade och vann på 36.5 poäng. Dags för revansch nästa söndag!