Bishops Arms 2015-02-01

01.02.2015 21:55

Black Knight: Martin och Eric

Placering: 4 (delad)

För första gången på två år bildade jag och Eric ett tvåmannalag och tävlade mot våra ordinarie lagkamrater i Fred Perry. De var så allt började, jag och Eric var ett lag som hette Black Knight och Fred Perry var ett motståndarlag. När vi hade möts några gånger började vi prata om möjligheten att slå ihop våra lag och bilda ett gemensamt lag. Detta gjorde vi och vårt samarbete har sedan dess varit framgångsrikt. När vi skulle döpa vårt nya lag gjorde vi en mix av båda lagens namn, resultatet blev Black Perry.

Man får bara vara fem stycken i laget vilket innebar att vi idag blev tvungna att dela upp oss i två olika lag. Black Knight bestod av mig och Eric, Fred Perrys laguppställning var Thomas, BG, Philipp och Martin N. Våra forna duster med Fred Perry har åtminstone tillfälligt vaknat till liv igen!

Vilken utforskare var kapten på båten Calypso? Här fick vi gissa. Vi visste inte heller om det var en fiktiv eller en äkta person. Eric föreslog att båtens namn möjigen var hämtad från filmen Pirates of Caribbean. Efter ett tag föreslog jag Jacques Cousteau och det förslaget gillade vi båda. Cousteau gjorde många expeditioner med båten Calypso som han hyrde av en bankir för den symboliska summan 1 franc om året.

Efter första rundan hade vi 6 poäng, en poäng efter Fred Perry och Cunning Stunts som var i ledningen. När man bara är två personer i laget så kan temarundorna vara ett stort problem om temat inte passar lagets kunskapsbas. Vi ville absolut inte ha mat och dryck, naturligtvis var detta kvällens första tema.

Från vilket land kommer osten Manchego? Ingen av oss visste svaret och vi blev tvungna att gissa. Eric föreslog Spanien eftersom namnet på osten låter spanskt och det blev vårt svar. Manchego är Spaniens mest kända hårdost och är gjord på 100% pastöriserad fårmjölk. Namnet på osten kommer från provinsen La Mancha där den tillverkas.

Av de tio frågorna i mattemat var vi säkra på två svar, resten var gissningar. Vi hade flyt med gissningarna och satte två stycken och tog hem fyra poäng i denna runda. Det var inte så dåligt som det låter, frågorna var svåra och vi höll jämna steg med Fred Perry som också fick ihop fyra poäng. Cunning Stunts fick 7 poäng och skaffade sig en betryggande ledning. Dags för tredje rundan.

Vilken gammal sökmotor på internet har ett namn som översatt från spanska betyder "en utsikt ovanifrån"? Här behövde vi inte gissa, båda visste att det var Altavista. Den lanserades i slutet av 1995 och var under 90-talet en av de populäraste sökmotorerna på internet. Populäriteten minskade i samband med att Googles söktjänst tog över marknaden. 2011 stänges söktjänsten ner och trafiken omdirigerades till Yahoo Sök.

Med 7 poäng i tredje rundan tog vi in en halv poäng på Fred Perry och var bara en halv poäng efter dem. Sista temarundan var handlade om filmmusik. Återigen ett tema som inte passar oss särskilt bra. Musik är jag bra på men mina filmkunskaper kunde ha varit bättre. Eric har bättre koll på filmer än jag och det var också han som till stora delar räddade oss i denna runda. Vi tog 7 poäng och slutade på en delad fjärdeplats, en och halv poäng bakom Fred Perry som blev tvåa. Vann gjorde Cunning Stunts.

Vår prestation är jag mycket nöjd med, trots två så besvärliga temarundor var vi nära en pallplats. Hur laget formerar sig nästa vecka återstår att se. Blir det en ny match mellan Black Knight och Fred Perry eller blir det en sammanslagning av lagen?