Bishops Arms 2015-01-11

11.01.2015 20:25

Black Perry: Martin och Philipp

Placering: 10

Många återbud i årets första quiz vilket innebar att vårt lag endast bestod av två personer, jag och Philipp. Vår placering blev inte alls bra men inför sista ronden låg vi på tredje plats men det var sista temarundan slog undan benen på oss.

Vilken vulkan hade 1883 ett utbrott som anses ha orsakat det högsta ljudet någonsin i modern historia? Här var jag ganska säker på att det var Krakatoa. Det är en vulkanisk ö som ligger mellan Sumatra och Java i Indonesien. Explosionen i samband med utbrottet kunde höras från ön Rodriguez som ligger strax öster om Mauritius, 4 800 km längre bort.

En ganska svår förstarunda resulterade i 5 poäng, hela 3 poäng efter täten. Första temarundan var "djur", frågorna eller svaren var på något sätt djurrelaterade.

1988 blev Michael Edwards känd under ett annat namn, vilket? Jag började leta efter svar inom musikbranschen men ganska snabbt föreslog Philipp Eddie "The Eagle" Edwards som vi båda var nöjda med. Året stämde bra och svaren innehöll ett djur, The Eagle. Det var under Calgary OS 1988 han fick sitt "genombrott" och blev känd för allmänheten på grund av sina dåliga resultat. Internationella Olympiska Kommittén gillade inte detta och inför OS i Albertville 1992 ändrades reglerna så att "medelmåttorna" fick svårare att kvalificera sig. Med 8 poäng på denna runda avancerade vi till en delad andraplats, en poäng efter Dolce & Grabbarna.

Vilket är det enda grundämne i periodiska systemet som är uppkallad efter en delstat i USA? Jag började genast skriva upp alla delstater som jag kunde komma på. Sammanlagt fick jag ihop 35 stycken innan tiden tog slut och inget förslag kändes tillfredsställande. Vi bestämde oss för Florida (Flour) som naturligtvis inte var rätt. Jag hade i min lista fått med många av de mer okända delstaterna men helt glömt bort en av de mest kända, Kalifornien. Grundämnet heter alltså Californium som jag också hade svarat om jag bara hade kommit på Kalifornien.

Med sammanlagt 19 poäng låg vi trea inför sista rundan men då var det dags för bildquiz med filmtema. En mardröm för mig och Philipp och vår poängskörd blev fjuttiga 3 poäng och vi hamnade i bottenskiktet. Det är nackdelen med att bara var två stycken i laget. Man är mycket mer sårbar för temarundor som inte passar lagets kunskapsbas.

Je suis Charlie!