Bishops Arms 2014-12-07

07.12.2014 22:58

Black Perry: Martin, Thomas, BG och Bo

Placering: 2

Många återbud gjorde att vi sträckte över en hand till Bo från lag Dolce & grabbarna och inledde ett tillfälligt blocköverskridande samarbete. Samarbetet flöt på bra och inga sandlådefasoner noterades. Denna veckans regering leds av våra värsta rivaler, Cunning Stunts, men redan om en vecka är det nyval med förhoppningsvis ett annat resultat.

Vilken IQ krävs för att man enligt Mensa ska klassas som ett geni? a) 120     b) 130    c) 140
Jag visste att det krävdes 130 för att få bli medlem i Mensa men innebär det också att man kan kalla sig för ett geni? Alternativ a) uteslöt vi och valet stod mellan b) och c). Vi valde fel och det är alltid frustrerande när man gissar fel på en 50/50 fråga. För att få rätt på frågan skulle vi ha svarat c) 140. Nu när jag googlat lite så får jag korrigera mig lite. För att bli medlem i Mensa måste man ha 131 i IQ, inte 130.

Hur många sidor har cellerna i en bikupa? Här fick vi gissa och vi föreslog till en början 8 sidor. Jag tyckte det var lite mycket och vill ha 5 sidor som svar. Till slut enades vi om 6 sidor som var rätt.

Efter första omgången låg vi på en delad andraplats med 7 poäng, en poäng efter täten. Temarundan var tv och film.

Vad heter de två huvudkaraktärerna i Arkiv X i förnamn? Vi visste att de heter Mulder och Scully i efternamn men nu var det alltså förnamnen det frågades efter. Thomas kom på att den kvinnliga karaktären heter Dana Scully men vad hennes partner hette var svårare. Svaret kändes väldigt långt borta för mig och därför hoppades jag att någon annan i laget skulle klämma fram namnet. Helt plötsligt dök Fox Mulder upp i mitt huvud och det kändes rätt. Kul att man kan överraska sig själv ibland!

Temarundan gav oss 8.5 poäng och en ensam andraplats.

Vem uppfann år 1724 termometern? Här valde vi mellan Anders Celsius och Daniel Gabriel Fahrenheit. Efter en demokratisk omröstning i laget vann Celsius över Fahrenheit men när domaren läste upp Fahrenheit som svar fick vi 0 poäng på den frågan. Det är sannerligen inte ofta James (domaren) har felaktiga svar på sina frågor men nu hände det. Vem som bör få äran av uppfinningen är inte helt lätt att reda ut men efter att ha googlat lite så lägger jag min röst på italienaren Santorio Santorio som redan år 1612 uppfann en fungerande termometer. På denna sida finns intressanta fakta om termometerns historia: inventors.about.com/od/tstartinventions/a/History-Of-The-Thermometer.htm

Med bara 6 poäng på denna runda fick vi inrikta oss på andraplatsen som vi just nu delade med ett annat lag. Sista temarundan var musikintro och med 7 poäng tog vi hem andraplatsen, 1½ poäng efter vinnarlaget.