Bishops Arms 2014-11-23

23.11.2014 21:22

Black Perry: Martin, Eric, Thomas och BG

Placering: 1

I kväll var det dags för sista deltävlingen i Riksquizen, för att kvalificera oss för finalen i Stockholm krävdes ett bra resultat från vår sida. Med bara 20 frågor fanns inte utrymme för några misstag.

Vad kallas de musikband med bland annat fioler och trumpeter som har sitt ursprung i Mexico och som ofta spelar på fester? Här hade BG och Eric ett bra samarbete och lyckades tillsammans komma fram till Mariachi. Förmodligen första omgångens svåraste fråga.

Med maximala 10 poäng fick vi precis den start vi behövde och vår ledning var hela 3 poäng till närmaste lag. Dock ska man komma ihåg att detta är Riksquizen och att vi också tävlar mot alla andra lag i Sverige.

Vad kallas den fredsförhandling som skedde mellan de nordiska länderna år 1645? Här valde vi mellan Brömsebro och Roskilde och efter långa diskussioner valde vi Roskilde som var fel. Även Knäred nämndes men det alternativet kändes inte lika lockande. Freden i Knäred var år 1613, Brömsebro 1645 och Roskilde 1658.

I vilken stad har Amnesty sitt huvudkontor? Jag var ganska säker på att Amnesty grundades i England vilket kan tala för att huvudkontoret i så fall ligger i London. Eric fick också en känsla för London och då kändes det ganska tryggt.  Organisationen grundades 1961 av den engelske advokaten Peter Benenson som efter att ha läst en artikel om två portugisiska studenter som fick sju års fängelse för att ha skålat för friheten. Amnesty International fick Nobels fredspris 1977 för sitt jobb mot tortyr.

När krutröken skingrats stod vi på 18 poäng, ett resultat som vi är nöjda med. Finalen i Stockholm finns helt klart inom räckhåll, allt handlar om hur många poäng våra konkurrenter ute i landet får. Förra året blev vi trea i Sverigekvalet med 59 poäng och i år fick vi ihop 65 poäng. Konkurrensen är hårdare i år och det är bara de 10 bästa lagen som går vidare till final. Så fort jag vet resultatet kommer jag att publicera detta på hemsidan under rubriken Nyheter.

Uppdatering: Black Perry slutade på 14:e plats av 487 lag och gick inte vidare till finalen. Vi slutade på 65 poäng av 80 möjliga och för att nå finalen behövdes ytterliggare 2 poäng. Jag är väldigt nöjd med vår insats och kanske är det så att gör vi en bättre prestation i år jämfört med förra året.