Bishops Arms 2014-10-05

06.10.2014 09:47

Black Perry: Martin, Eric, Thomas och Philipp

Placering: 2

Det blev jämnt i toppen och det var små marginaler som avgjorde utgången av tävlingen. Första rundan började vi med 8/10 och delad ledning och nu väntade mat och dryck som tema. Det såg ut att bli en mardrömsrunda för oss, vi hade bara 4 av 10 som var säkra, resten var gissningar. Lyckligtvis satte vi tre gissningar och resultatet 7/10 var vi mer än nöjda med. Philipp drog ett stort lass som vanligt i detta tema och med 15 poäng delade vi ledningen med ett annat lag.

Vilken sorts mat är Maris Piper? Här ändrade vi svaret flera gånger och till slut bestämde vi oss för potatis som var rätt. Som sagt, vi hade lite tur med gissningarna.

Tredje rundan:

Vilken sångerska heter egentligen Alecia Beth Moore? Ingen av oss visste detta men vi kände oss ändå ganska säkra på att det var Alicia Keys. Vem skulle det annars vara? När domaren läste upp Pink som svar blev därför vi lite förvånade, det här var en poäng som vi redan hade räknat in men som nu försvann för oss. Alicia Keys riktiga namn är Alicia Augello Cook.

Inför fjärde rundan var det fortfarande status quo mellan vårt lag och det andra ledarlaget. Sista temat var geografi - perfekt för oss! Tillsammans med sport är geografi vårt bästa tema och allt under 9 poäng är därför en besvikelse.

I vilket land är Suva huvudstad? Trots att huvudstäder är ett av mina specialämnen så kände jag märkligt nog inte igen huvudstaden. Med detta i åtanke så landade vårt svar på Bolivia, vilket kan förklaras med att jag visste att detta land har mer än en huvudstad och kanske var Suva den huvudstad i Bolivia som jag inte hade pluggat in. När man sen får reda på att Suva är huvudstad i Fiji, då undrar man hur i h-e man kunde glömma detta. Usch!

Mardrömmen för mig fortsatte två frågor senare när det frågades efter valutan i Kenya. Domaren gav en hint om att lagen skulle tänka på att Kenya är en före detta engelsk koloni. Först skrev vi shilling men så kom jag att tänka på en sak som jag hade läst nånstans att det fanns ett land i Afrika som hade guineas som valuta. Jag kom inte ihåg vilket land det var, men kanske var det Kenya. Vi ändrade vårt svar till guineas, vilket innebar att vi slutade en poäng efter vinnarna och vi fick i stället en särskiljningsfråga om andraplatsen.

Efter att ha googlat lite så visade det sig att inget land i Afrika hade guinea som valuta, jag hade fått allt om bakfoten. Däremot är det fyra länder som har Shilling: Kenya, Somalia, Tanzania och Uganda. Geografitemat inbringade sex poäng, en poäng mindre än vad mat-och-dryck temat gjorde. Mycket oväntat!

Särskiljningsfrågan: Vilket år grundades Anonyma alkolister i USA? Här var vi överens om att det borde vara nån gång under 1930-talet. Vi svarade 1938 och det ganska nära, det rätta svaret var 1935. Under 2014 har vi haft fem stycken särskiljningsfrågor och vunnit fyra av dessa. Detta facit får vi var mycket nöjda med.