Bishops Arms 2014-09-07

07.09.2014 21:24

Black Perry: Martin, BG, Thomas och Martin N

Placering: 2 (delad)

Idag var det säsongspremiär för pubquizen på Bishops och då var det riksquiz som gällde. Skillnaderna jämfört med den vanliga söndagsquizen är att man får max vara fyra stycken i laget, det bara är 20 frågor och en del av frågorna har anknytning till Sverige. Detta gör att de lag som har en internationell sammansättning får det betydligt svårare.

Första frågan för kvällen var hur många länder som ingår i nordkalotten? Vi trodde att Sverige, Finland, Norge och Ryssland ingick och svarade fyra stycken. Skönt att få en bra inledning på tävlingen!

Under OS i Sotji 2014 debuterade en ny gren på programmet och man tävlar både inom snowboard och skidåkning. Vad heter grenen? Här var vi nära, Martin N hade sett denna gren under OS men tyvärr fick han inte fram namnet på grenen. Vi skrev Down Slope men grenen heter Slopestyle. Ganska nära, men så är det ibland...

Efter första rundan hade vi 9 poäng av 10 möjliga. Två gissningar gick in och vi delade ledning med ett annat lag. Andra rundan blev betydligt tuffare. Efter den sista frågan kunde vi teoretiskt sluta på 9 poäng eftersom vi inte var säkta på någon av frågorna. Så illa blev det inte, fyra poäng i sista runda gjorde att vi slutade på 13 poäng och en delad andraplats.

Vilket år inträffade kristallnatten? Det här har man läst om och detta är allmänbildning. Vi kom helt fel in i frågan och svarade 1934, naturligtvis borde vi svarat 1938. Ibland får man ett felskär när man tänker...

Hur många länder gränsar Frankrike till? Vi ritade upp en karta och kom fram till 7 länder. Tyskland, Luxemburg, Spanien, Schweiz, Italien, Belgien och Andorra. Ett land glömde vi, Monaco. Detta missöde sorteras under avdelningen slarvfel. Rätt svar är alltså 8 länder.

En nyhet för i år är att alla tio finallagen får resa och logi betalt, vilket inte var förutsättningen förra året. Då fick bara regionsvinnarna (fem stycken) sin resa och logi betald. En bra ändring tycker jag, det blir mer rättvist.

Avslutningsvis så vill jag tipsa om en bra frågesport-sajt, www.vetgirig.nu. Det är gratis att registrera sig och man utmana andra som är online i en tävling som heter Duellen. Båda spelarna får sex frågor var och vinner man sin match så får man fyra rankingpoäng och en förlust innebär att man tappar en rankingpoäng. Just nu har jag spelat 77 matcher och vunnit 33, förlorat 40 och 4 oavgjorda. Ser du en spelare som heter "martinhbg" så tycker jag att du ska utmana mig på en duell!