Bishops Arms 2014-06-01

02.06.2014 00:49

Black Perry: Martin, Eric, BG och Thomas

Placering: 3

Jag ska börja med att ta upp en fråga från förra veckans quiz. I vilket land finns staden Hobart? Jag och BG var överens om att den finns på ön Tasmanien som tillhör Australien. För några dagar sen googlade jag lite och det visade sig att det finns en stad i USA (delstaten Indiana) som också heter Hobart. Det här scenariot liknar det som uppstod när jag besökte Telegrafen (se detta blogginlägg) och där det frågades efter vilket land som Toledo ligger i. Lärdomen av detta är att på denna typen av frågor så är det en bra strategi att svara USA om man inte vet svaret. Sannolikheten är stor att den efterfrågade staden också finns någonstans i USA. Fler exempel på detta:

Moscow, Idaho
Cairo, Illinois
Valencia, Kalifornien
Karlstad, Minnesota
Oslo, Minnesota
Belgrade, Montana
Gothenburg, Nebraska
Malmo, Nebraska
Manchester, New Hampshire
Napoli, New York
Jerusalem, New York
Lima, Ohio
Stockholm, Wisconsin

Det finns minst 15 städer/orter i USA som heter Paris. Tyvärr har jag inte hittat någon stad i USA som heter Helsingborg.

Nu till dagens quiz. Vår prestation var hyfsad, vi låg i ledningen inför tredje rundan men där fick vi bara sex poäng och två lag kunde gå om oss.

I vilket land ligger staden Tangier (Tanger på svenska)? Här svarade vi ganska snabbt Algeriet som tyvärr inte vara rätt eftersom Tangier ligger i Marocko. Precis som i fallet med Hobart hade vi kunnat få rätt genom att svara USA, Tangier finns också i delstaten Virginia. Jag hade en tanke på att lansera USA som förslag men hela laget inklusive mig själv var nöjda med Algeriet som svar.

Vilken hushållsapparat använder en magnetron? Här svarade vi mikrovågsugn, trots att det bara var en gissning var jag ganska säker på vi hade rätt. En magnetron är ett slags elektronrör som används för att generera mikrovågor i bland annat mikrovågsugnar.

Vilken film från 1996 med Keanu Reeves är också en låttitel av Diana Ross från 1986? Den här frågan kan man attackera på två sätt om man inte vet svaret. Antingen väljer man en film med Keanu Reeves och hoppas att Diana Ross har gjort en låt med samma namn eller så väljer man en Diana Ross låt och hoppas att Keanu Reeves har medverkat i en film med just det namnet. Här valde vi mellan Matrix och Point Break och vi fastnade för det sistnämnda, vi tyckte det alternativet var ett troligare låtnamn. Ingen av oss hade någon bra koll på Diana Ross och vad hon gjorde på 80-talet. Låten "Chain Reaction" nämndes i diskussionen men vi kände inte till någon film med det namnet. Chain Reaction (Efterlyst är den svenska titeln) är en film med Keanu Reeves och Morgan Freeman i huvudrollerna.

I vilken amerikansk delstat ligger Harrisburg? Här valde vi mellan New York och Massachusetts och den påföljande omröstningen slutade 2-2. Jag gillade inte alls Massachusetts som svar och efter en viss övertalning från min sida valde vi New York. Vi hade Pennsylvania som tredjealternativ och det var det svaret vi borde ha valt. Att svara fel på delstatsfrågor är extra jobbigt för mig, det är ett ämnesområde som intresserar mig. Jag brukar "roa" mig med att pricka in delstater på en blindkarta. (https://online.seterra.net/sv/ex/8)

Precis innan jag ska publisera detta blogginlägg fick jag en idé. Med Hobart och Tangier i åtanke så kan det vara så att det finns flera Harrisburg i USA och gärna då i delstaten New York. Efter att ha googlat hittar jag detta på Wikipedia: Harrisburg is a town in Lewis County, New York, United States. The population was 437 at the 2010 census. Som alla läsare förstår så var det delstaten New Yorks version av Harrisburg som låg till grund för mitt svar...

Nu är det sommaruppehåll och därmed kommer bloggen också att göra ett uppehåll. Detta innebär att jag får tid över till övriga avdelningarna på hemsidan. Fler kluriga frågor blir det och jag planerar också att skapa en ny avdelning med frågesportsrelaterade länkar. Till hösten är det dags för riksquiz igen. I förra årets kval slutade vi på tredje plats i Sverige. Kan vi upprepa detta fina resultat är jag nöjd.