Bishops Arms 2014-05-11

11.05.2014 22:45

Black Perry: Martin, Eric, BG, Thomas och Philipp

Placering: 3

Jag får börja med att gratulera Björn och Peter till förstaplatsen. Just nu verkar tvåmannalag fungera bra för City Mates. För två veckor sen blev dom trea, även då med bara två medlemmar i laget.

Många intressanta frågor och James fortsätter att hålla en hög standard på frågorna.

Vem gjorde den första världsomseglingen? Magellan brukar få äran för detta, dock gjorde han sin världsomsegling i två etapper, 1506 och 1521. Den förste som seglade jorden runt i ett svep var Juan Sebastián Elcano, som jag tycker borde få ett större erkännande än vad han har fått. Vårt svar var Magellan och det var rätt.

Första temarundan var "mat och dryck", ett ämne som förr var vår akilleshäl men nu när vi har en matexpert (Philipp) i laget går det betydligt bättre.  Även Thomas har kunskaper i detta ämne och det var han som visste vilken sprit som används i en Hot Shot (Galliano).Det blev en bra runda för oss och vi plockade några poäng på övriga lag. Jag hade ingen chans på frågorna och kunde i stället inrikta mig på att avnjuta min mat som passande nog kom till just detta tema. Som det känns nu så har vi inget tema som vi fruktar.

På vilken kroppsdel bär man en sabot? Här gissade vi på huvudet men rätt svar är på fötterna eftersom en sabot är en toffel från Frankrike. Ibland finns lösningen inom räckhåll, bara man tänker rätt. När vi fick svaret kom Eric på hur han skulle ha tänkt. Under den industriella revolutionen kastade missnöjda arbetare sina saboter in i maskinerna så att de gick sönder. Sabotera härstammar alltså från denna händelse. Ordet sabotage var nyckeln som hade öppnat dörren till det rätta svaret.

Vad studerar man om läser lexikologi? Det uppenbara svaret är lexikon men det hade varit alldeles för enkelt. Vi kom fram till ett svar som vi var nöjda med, man studerar lagar. Det finns "lex Maria och "lex Sarah" och därför tyckte vi att det var logiskt att lexokologi handlar om lagar. Tyvärr stämde inte det, det var enklare än så. Lexikografi är vetenskapen om ordförrådets uppbyggnad och struktur. "Ord" hade räckt som svar.

En fråga som gav oss ett stort huvudbry var "i vilket land ligger Dalmatien som hundrasen dalmatiner är uppkallad efter? Vi valde mellan Italien och Kroatien och efter en jämn omröstning (3-2) blev vårt svar Kroatien som var rätt.

Minst lika mycket huvudbry orsakade en fråga om vilken av Frankrikes floder som var längst. Vi hade fyra floder som vi valde mellan: Loire, Rhône, Seine och Garonne. Rätt svar är Loire och det var också den floden vi valde.

Är arbetsmyran en hona eller hane? En 50-50 fråga där vi tyvärr valde fel. Det gäller att tänka på hur James (quizmastern) har tänkt när han konstruerade frågorna. Det uppenbara svaret är en hane och därför borde väl svaret vara en hona? Kanske är det precis så han vill att vi ska tänka och svaret skulle i så fall kunna vara en hane. En sorts dubbelbluff från James. Vi valde det uppenbara svaret (hane) och det var fel.

Vi slutade på delad andraplats och en utslagsfråga fick avgöra. Hur många kort finns det i en tarotkortlek? Mina kunskaper om kortspel är goda och därför vägde mina ord tungt i denna fråga. Jag visste att tarotkortleken innehåller fler kort jämfört med en vanlig kortlek. Av någon anledning fick jag för mig att antalet kort var över 100 och vår gissning blev 129. Ingen bra gissning alls eftersom en tarotkortlek innehåller 78 kort. Våra fina resultat i särskiljningsfrågor fick sig en liten törn och vi slutade som trea. Dessutom sprack vår svit som var att vi aldrig har blivit sämre än tvåa om vi har haft minst fyra medlemmar i laget.