Bishops Arms 2014-09-28

28.09.2014 21:23

Black Perry: Martin, Eric, BG och Thomas

Placering: 3 (delad)

Riksquiz deltävling 2 av 4 stod på programmet. Inför dagens tävling låg vi på delad 18:e plats av totalt 198 lag i Sverige. Poängmässigt gick det bättre idag (16 av 20 poäng) men förmodligen tappar vi några placeringar, frågorna var inte lika svåra som förra gången. Två av missarna sved extra hårt:

Från vilket land kommer ölmärket Stella Artois? Denna frågan har dykt upp tidigare för ganska länge sen, jag hade ett svagt minne av att svaret skulle vara Belgien men säker var jag inte. Laget valde mellan Belgien och Holland och efter en omröstning stod Holland som segrare. Situationen påminde väldigt mycket om musicquizen för tio dagar sen, då det frågades efter vilket år Heysel-katastrofen inträffade. Då hade jag 1985 som svar men vågade inte slå näven i bordet och vi missade en poäng.

Vilken färg har den innersta halvcirkeln i en regnbåge? Äntligen skulle mina minnesramsor betala av sig! Efter att vi på en tidigare quiz missade en fråga på regnbågens färger så gjorde jag en minnesramsa (finns under Övrigt-minnesramsor). Jag kom fram till att den inbördes ordningen var röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Det fanns bara ett problem: jag kunde inte minnas om röd var den innersta eller yttersta färgen. Svaret var alltså antingen röd eller violett och naturligtvis valde jag fel. Violett är den innersta färgen i regnbågen, inte röd som vi svarade. Om man vill använda en metafor så kan man säga att operationen lyckades men patienten dog.

Nu till en fråga där vi lyckades träffa rätt:

Vilket år skedde massakern vid himmelska fridens torg? Här valde vi mellan 1989 och 1990. Vårt lag har dåliga erfarenheter när det gäller årtalsfrågor, ofta ligger vi ett år fel åt något håll. Min känsla var att detta skedde under slutet av 80-talet och när laget bestämde sig för 1989 så var jag nöjd med det svaret.